αποξηραμένα βότανα

Συλλέγουμε με αγάπη και σεβασμό τα βότανα μας από την ακαλλιέργητη Nισύρικη γη αλλά και από τον μικρό κήπο μας στο χωριό.
Τα αποξηραίνουμε προσεκτικά στο σπίτι-εργαστήριο μας.

προϊόντα: δενδρολίβανο, ρίγανη, γαϊδουράγκαθο, θρούμπι, δάφνη, άγρια λεβάντα

λίγες γενικές οδηγίες για την συλλογή βοτάνων:

Αν μαζεύουμε αυτοφυή προσέχουμε παρά πολύ συλλέγοντας πολύ προσεκτικά από λίγα φυτά, ώστε να διασφαλίσουμε την αναπαραγωγή και την ύπαρξή τους. Κόβουμε προσεκτικά το μέρος του βοτάνου που θέλουμε με κοφτερό εργαλείο έτσι ώστε να μην τραυματίσουμε το φυτό και του χρόνου να ξαναβλαστήσει. Η συλλογή δεν πρέπει ποτέ να γίνεται βροχερές ημέρες που τα βότανα είναι γεμάτα υγρασία. Σε ποτιστικές καλλιέργειες βοτάνων σταματάμε το πότισμα μερικές μέρες πριν την συλλογή. Δεν ξεριζώνουμε ποτέ τα βότανα. Κατά την συλλογή τα τοποθετούμε προτιμότερο σε καλάθια και όχι σε σακούλες ή τσουβάλια. Αφού τα συλλέξουμε τα πλένουμε με χλιαρό νερό (όχι όλα γιατί μερικά διαλύονται, όπως το χαμομήλι) και τα στραγγίζουμε. Μετά προχωρούμε αμέσως στη διαδικασία της ξήρανσης.
Άνθη: Συλλέγονται τις πρωινές ώρες μετά τη δροσιά, όταν υπάρχει πλήρης άνθιση. Τα πρώτα άνθη είναι πιο πλούσια σε δραστικές ουσίες.
Φύλλα: Μαζεύονται τις απογευματινές ώρες γιατί περιέχουν όλες τις ουσίες που μάζεψαν στη διάρκεια της ημέρας και την εποχή που το φυτό αρχίζει να μπουμπουκιάζει. Συλλέγουμε κυρίως τα καινούργια - «φρέσκα» φύλλα .
Σπόροι: Γίνεται την εποχή της πλήρους ωρίμανσης. Αυτό το καταλαβαίνουμε κυρίως από τη σκληρότητά τους και σε μερικά βότανα από το χρώμα τους (όταν ωριμάσουν, σκουραίνουν).
Καρποί: Η συλλογή γίνεται την εποχή της πλήρους ωρίμανσής τους.
Φλούδες: Συλλέγονται από νέα κλαδιά άνοιξη ή φθινόπωρο γιατί τότε είναι γεμάτα χυμούς
Βλαστοί: Μαζεύονται την άνοιξη επίσης από νέα κλαδιά
Ρίζες-Βολβοί: Μαζεύονται, όταν έχει τελειώσει ο κύκλος του φυτού και το φυτό έχει αποθηκεύσει εκεί όλες τις δραστικές ουσίες του. Αυτό γίνεται το φθινόπωρο (μετά τον Οκτώβριο), αλλά σε μερικά βότανα και την άνοιξη. Διώχνουμε τα χώματα με προσοχή, τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά.

περισσότερα εδώ

και λίγες για την αποξήρανση:

Η αποξήρανση γίνεται σε καλά αεριζόμενο και ζεστό χώρο με σταθερή θερμοκρασία και ξηρή ατμόσφαιρα, κάτω από σκιά, χωρίς υγρασία. Φροντίζουμε να γυρίζουμε συχνά τα άνθη και τα φύλλα για να αποξηρανθούν ολόπλευρα. Η σωστή αποξήρανση βοηθάει τα φυτά για να μην χάσουν τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Αποφύγετε την αποξήρανση στον ήλιο γιατί χάνεται σημαντικό μέρος του αρώματος και του χρώματος του φυτού. Όσο γρηγορότερα γίνει η αποξήρανση, τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί το άρωμα των βοτάνων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
lavandula Copyright © 2012 Design by ignorant consultants