θυμάρι


θυμάρι - Thymus Vulgaris
Το συναντάμε σε κάθε περιοχή της Ελλάδας αυτοφυές αλλά και καλλιεργήσιμο.
Από την αρχαιότητα γνωστό στους  Έλληνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πιθανότατα η  ονομασία του προέρχεται από το ρήμα «Θύω» που σημαίνει «ευωδιάζω». Είναι ένα φυτό σημαντικό και για την μαγειρική, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλά πιάτα.
Ανθίζει από τον Μάιο έως τις αρχές του φθινοπώρου. Έχει μοβ άνθη και θαυμάσιο άρωμα. 
Σε μια τελευταία επιστημονική έρευνα του Leeds MetropolitanUniversity, για την καταπολέμηση της ενοχλητικής ακμής, μελετήθηκε η δράση του θυμαριού. Διαπιστώθηκε ότι το βάμμα θυμαριού κατέστρεφε 100.000 βακτήρια ανά ml ή  μισό εκατομμύριο ανά κουταλιά.

Θεραπευτικές Ιδιότητες
Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, που οφείλετε στην θυμόλη και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται για την απολύμανση πληγών. Με το βάμμα του μπορείτε να καταπολεμήσετε την τόσο αντιπαθητική ακμή στην περίοδο της εφηβείας.
Τονώνει το ανοσοποιητικό, είναι αποχρεμπτικό, αντιβηχικό, και θεωρείται αρκετά αποτελεσματικό στα κρυολογήματα και στην γρίπη.
Δρα επίσης αποτελεσματικά σε περιπτώσεις δυσπεψίας και διάρροιας.
Επειδή είναι θερμαντικό, με το βάμμα ή το αιθέριο έλαιο του  μπορούμε να κάνουμε εντριβές σε περιπτώσεις ρευματικών πόνων και μυϊκών.
Βοηθά επίσης ως ρόφημα στο άγχος και σε νευρικά προβλήματα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
lavandula Copyright © 2012 Design by ignorant consultants