λυγαριά

    Λυγαριά: Βίτηξ ο αγνός ή Άγνος η κοινή -Vitex agnus castus- Chaste tree, Οικογένεια Βερβενίδες (Vervenaceae)
 Λυγαριά ονομάζεται το "γυναικείο" βοτάνι. Είναι θάμνος αυτοφυόμενος και φυλλοβόλος. Τη συναντάμε στις ακροποταμιές, δίπλα στη θάλασσα και στις όχθες των χειμάρρων και των ρυακιών. Αγαπάει τις υγρές τοποθεσίες. Έχει βλαστό πολύ χνουδωτό τετραγωνικό με μακρόμισχα φύλλα στενόμακρα, λογχοειδή γεμάτα αρώματα και φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα λουλούδια της με τον κωδωνοειδή κάλυκα ξεπετιούνται στις κορυφές των διακλαδισμένων μίσχων -βότρυς- κάθε τέλος καλοκαιριού. Είναι άσπρα, γαλάζια και μενεξεδιά χαρίζοντας μας την ευωδιά τους μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Ο καρπός της, μια τετράσπερμη αρωματική δρύπη πλήρεις φαρμακευτικών ιδιοτήτων ο οποίος ωριμάζει τον φθινόπωρο. Τα ευλύγιστα κλαδιά της της έδωσαν το όνομά της. Λυγαριά την λέμε και λυγιά και καναπίτσα και αλυγαριά. Οι επιστήμονες την ονομάζουν "άγνος η κοινή" και είναι παγκοσμίως γνωστή ως "Vitex agnus-castus". Τα ευλύγιστα κλωνάρια της χρησιμοποιούσαν οι καλαθοποιοί-καλαθοπλέχτες για να κάνουν κοφίνια.
Στη Νίσυρο την βρίσκουμε στην ακροθαλασσιά και ιδιαίτερα στην παραλία "Λυές" που έχει πάρει το όνομα της απο τις λυγαριές.


φαρμακευτικές ιδιώτητες

      Η λυγαριά έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τις ορμόνες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Μειώνει τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης και εξισορροπεί τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων. Είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του προεμμηνορησιακού συνδρόμου, κυρίως για το πρήξιμο, τον πόνο του στήθους και την κακοδιαθεσία, αλλά όχι για πονοκεφάλους και ημικρανίες. Ρυθμίζει τον κύκλο όταν αυτός έχει πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη διάρκεια, την αμηνόρροια και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Αυξάνει τη γυναικεία γονιμότητα, μειώνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων και βοηθάει τις γυναίκες που θέλουν να σταματήσουν τα αντισυλληπτικά και να προβούν σε εγκυμοσύνη. Επίσης χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, κυρίως για το πρήξιμο, τις εξάψεις και τις ακανόνιστες περιόδους.

περισσότερες πληροφορίες και φαρμακευτικές ιδιότητες εδω

προιόντα μας με λυγαριά εδώ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
lavandula Copyright © 2012 Design by ignorant consultants